Second Screen met WordPress

Het is de afgelopen jaren steeds gebruikelijker geworden om tijdens het kijken naar een televisie- of computerscherm ook gebruik te maken van een tablet of mobiele telefoon. Tijdens De Wereld  Draait Door of voetbal Twitter je er lustig op los of check je het laatste nieuws.

Koffietijd

Als eerste ter wereld bouwde Van Ons in oktober 2013 een second screen applicatie op basis van WordPress. Hiermee werd de redactie van het Talpa programma ‘Koffietijd’ in staat gesteld in de hun vertrouwde WordPress back-end ‘schermen’ aan te maken en deze te ‘pushen’ naar een WordPress Multisite installatie speciaal voor tablets en mobiele telefoons.

Deze schermen zijn in te vullen met tekst en afbeeldingen, maar ook met unieke functies zoals een quiz, poll en video module.

Behalve voor dit specifieke tv-format is het pushen van schermen (handmatig of volautomatisch) een interessante functionaliteit. Handig bijvoorbeeld voor congressen en seminars want je kunt slides, extra informatie of reclame uitingen naar alle tablets en mobieltjes in de zaal pushen.

2014 en daarna

De grootste uitdaging bij een second screen is met name de achterliggende techniek: behalve content management systeem ook frameworks en servers. Tv-programma’s zoals Koffietijd en RTL Late Night trekken duizenden kijkers tegelijkertijd, als een paar procent daarvan gebruik maakt van het second screen levert dit aantallen gebruikers op die je met een website minder vaak ziet.

Met advies van diverse zenders en tv-producenten is Van Ons in 2014 begonnen met een nieuwe versie van het second screen. Dit keer niet met WordPress, maar van begin af aan met de focus op schaalbare techniek en nog steeds wel een eenvoudig te bedienen content management systeem.

De eerste tests met dit second screen zijn eind 2014 begonnen met de eerste publieke inzet op 16 januari 2015 tijdens een alumni-dag van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bekijk ook de Van Ons Second Screen website voor meer informatie.

WordPress integratie met Workday
Bitcoin betalingen integreren

Samenwerken aan jouw groei?

Praat nu met een van onze online producers!

Robert van Eekhout

Oprichter