Behind every big change lies a big wonder why. This change, which has a huge impact on economics, society and the way we live, is propelled by anonymous forces and a big pool of solution designers ready to face any wicked problem popping up in days of diffusion.

Met deze aankondiging die te vinden is op de website van de Dutch Digital Day reizen we af naar Undercurrent in Amsterdam Noord (NRD voor intimi). Deze vierde editie van Dutch Digital Day wordt georganiseerd door de Dutch Digital Agencies (DDA) waar Van Ons zich onlangs bij heeft aangesloten. Het is een event waar de gehele industrie een superinjectie aan inspiratie meekrijgt en waarbij de hoofdrolspelers van verandering en de bedenkers van de meest bizarre oplossingen voor de meest bizarre problemen een groot podium wordt geboden. En dat we die superinjectie inspiratie hebben gekregen is een understatement.

De dag wordt op relaxte wijze aan elkaar gepraat door Jim Stolze, bekend uit de startup scene en kartrekker van bijvoorbeeled TedxAmsterdam. We trappen het sprekersconcours af met Nell Watson, futurist en tech filosoof van de Singularity University. Haar boodschap: na technische ontwikkelingen die ons sterker maakten (graafmachines, hijskranen) en de technische ontwikkelingen die ons denkvermogen vergrootte (IT) adresseren de volgende technologische ontwikkelingen ons hart. “Enhancing the soul” wordt het resultaat van succesvolle inzet van AI, crypto en machine ethics.

Na deze diepgaande talk schakelen we over naar meer concretere materie. Leon Spikker van Studio Rap laat zien hoe hij en zijn team met de slimme inzet van robots gebouwen ontwerpt die even mooi als efficiënt zijn. De resultaten zijn in een woord adembenemend. Vera de Pont combineert technologie en data met haar eigen creativiteit om de fashion industrie te innoveren. Altijd een schoen die de perfecte (maar dan ook echt perfecte) vorm heeft.

Thijs van Vuure is bioloog en vogelliefhebber en laat zien hoe je als mens kunt praten als een vogel. Vogels leven 10 keer sneller dan mensen en door met onze eigen stem dezelfde klanken te produceren als een vogel en deze opname 10 keer te versnellen klinkt een mens net als een vogel. We nemen de proef op de som door met de hele zaal de tonen van een pimpelmees en winterkoning na te doen, wat natuurlijk een hilarisch tafereel oplevert. Na de break is de opname 10 keer versneld. Het resultaat is bizar: mensen klinken dan net als vogels! Je had erbij moeten zijn.

Na de break krijgen we een scala aan toffe dingen te zien. Rogier Wieland geeft ons een inkijkje in hoe zijn aankomende stopmotion minifilm tot stand is gekomen. De technieken en ontwerpen die hij gebruikt zijn een lust voor het oog. Arno Wielders van Mars One doet uit de doeken hoe wij op Mars kunnen leven. Enige nadeel: je kunt er wel heen, maar niet meer terug. Aernoud Bourdrez – advocaat en auteur van Think like a lawyer, don’t act like one – vertelt een even humoristisch als interessant verhaal op het snijvlak van kunst, conflicten, de bijtgrage Louis Suarez en zoenende boksers.

Richting het einde van de middag komen toch wel de meeste spraakmakende sprekers het podium op. Antonio Fernandez is de ex-leider van het New Yorkse chapter van de Latin Kings. Hij vertelt het verhaal over zijn jaren in de gevangenis en hoe hij met weinig middelen de focus van de bende in de richting van vrijheid en community building krijgt. Met een enorme bevlogenheid vertelt hij krachtig zijn verhaal. En eens een boefje, altijd een boefje blijkt als hij in de pauze de rij bij de bar omzeilt en ons toefluistert: “Let’s see if I can steal a beer!”.

De een na laatste spreker is Jennifer Kinon met een ontzettend leuk verhaal over branding en de transformaties die merken in de loop der jaren ondergaan. Ze geeft eveneens een kijkje in de keuken van de presidentscampagne van Hillary Clinton waar zij bij betrokken was.

We sluiten af met Neil Harbisson. Hij heeft een antenne geïmplementeerd in zijn hoofd waarmee hij kleuren kan horen. Neil is geboren met een afwijking aan zijn ogen waardoor hij geen kleuren ziet. Door de antenne op zijn hoofd te richten op kleuren hoort hij de kleur waar de antenne op richt. Onze monden vielen open tijdens zijn verhaal (we dachten de eerste vijf minuten echt dat het om een grap ging). Vijf mensen op de wereld in alle vijf de continenten hebben “toegang” tot de antenne van Neil. Zo kunnen deze vijf personen op willekeurige momenten kleuren doorsturen die zij zien, bijvoorbeeld een zonsondergang in Australië. Zo kan Neil “kijken” op vijf continenten tegelijk. Hij heeft schilderijen gemaakt van liedjes. Door de tonen van de liedjes om te zetten in kleuren kan hij de liedjes horen als hij er langs gaat met zijn antenne. Zijn stelling: met technologie kunnen we nieuwe zintuigen aan ons lichaam toevoegen. Dat dat onethisch zou zijn noemt hij onzin. We evolueren ons als mensen al vanaf dat we als bacterie op aarde waren. Techniek toevoegen aan ons lichaam is gewoon de volgende stap.

Nog nawiebelend van Neil en de deining van de locatie zelf (Undercurrent is eigenlijk een vlot), begeven we ons naar de goed verzorgde borrel. Een superdag met veel afwisselende verhalen die oprecht raken. Volgend jaar weer!