Google heeft onlangs de richtlijnen voor de vindbaarheid van plaatjes aangepast, zo berichtte Marketingfacts vorige week. Volgens de kenners bevatten de nieuwe richtlijnen geen baanbrekende noviteiten, maar is er nu wel een volledig overzicht van best practices die beschrijven hoe je moet werken met afbeeldingen op je website. Hieronder de belangrijkste dingen die je moet weten om je plaatjes en afbeeldingen optimaal geïndexeerd te krijgen.

Creëer een perfecte ervaring voor de gebruiker

Het allereerste, vrij algemene, advies van Google luidt dat je je pagina’s moet optimaliseren voor een goede gebruikerservaring, niet voor goede SEO. Dat gezegd hebbende zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om die gebruikerservaring te optimaliseren. Zorg allereerst voor een goede context. Het plaatje dat je gebruikt in je tekst moet iets te maken hebben met dat waar je over schrijft. Plaats afbeeldingen dicht bij de tekst die over dat plaatje gaan en plaats belangrijke afbeeldingen – als dat zin heeft – aan het begin van je pagina.

Gebruik geen tekst in afbeeldingen. Los van het feit dat sommige gebruikers die tekst niet kunnen zien (denk aan webrichtlijnen 2.0), is die tekst niet te vertalen en uiteraard niet te indexeren door Google. Tot slot is het is een absolute must dat je website responsive is zodat deze goed kan worden bekeken op mobiele apparaten.

Zorg voor een duidelijke paginatitel en metatags

Google presenteert sinds maart van dit jaar bij de image search ook de paginatitel en andere meta informatie. Zorg er dus voor dat die titel en metatags er goed uit zien en kloppen. Gebruik de SEO plugin van Yoast voor het optimale beheer van metatags per pagina.

een voorbeeld van paginatitels bij zoekresultaten van plaatjes
Een voorbeeld van paginatitels bij zoekresultaten van plaatjes

Voeg structured data toe

Nog een belangrijke toevoeging in je website is het gebruik van structured data. Met structured data zorg je ervoor dat bijvoorbeeld video’s, producten of recepten optimaal te indexeren zijn door Google. In de zoekresultaten wordt deze content dan gepresenteerd met “rijke resultaten”. In Google Image Search is behalve de afbeelding dan ook direct andere productinformatie zichtbaar zoals prijs, voorraad en reviews.

Voorbeeld rich results die Google laat zien voor structured data
Voorbeeld rich results die Google laat zien voor structured data

Maak afbeeldingen niet te groot!

Plaatjes zijn de grootste veroorzaker van een trage website. Vaak worden plaatjes te groot in de website geplaatst en niet optimaal ingeladen in de site. Daardoor laadt een website langzaam in en verzwakt dat de gebruikerservaring. Kleinere en geoptimaliseerde afbeeldingen laden sneller, creëren en betere ervaring voor de gebruiker en maken je pagina en website daardoor aantrekkelijker (ook voor Google). Lees meer over het optimaliseren van afbeeldingen in het nieuwsbericht van vorige week. Daarin geeft Donny 5 tips voor het optimaliseren van de snelheid van je site, waaronder een tip over afbeeldingen.

Gebruik omschrijvende titels, alttags en captions

Last but not least: geef je afbeeldingen een duidelijke titel, alttag en caption. Zo geef je je afbeelding nog meer context en begrijpt Google nog beter wat de afbeelding precies is. Dzee snippet die Google presenteert op zijn richtlijnenpagina laat zien hoe je dit het best aan kunt pakken:

  • Bad (missing alt text): <img src="puppy.jpg" alt=""/>
  • Bad (keyword stuffing): <img src="puppy.jpg" alt="puppy dog baby dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog retriever  labrador wolfhound setter pointer puppy jack russell terrier puppies dog food cheap dogfood puppy food"/>
  • Better: <img src="puppy.jpg" alt="puppy"/>
  • Best: <img src="puppy.jpg" alt="Dalmatian puppy playing fetch"/>