Hosting bij partij X kost 9,95 euro per maand.

Hosting bij partij Y kost vanaf 39 euro per jaar.

Hosting en onderhoud bij Van Ons kost op jaarbasis al gauw meer dan 750 euro.

Hosting van een website kan een hele onduidelijke service zijn, want wat krijg je nou precies voor dat ogenschijnlijk willekeurige bedrag per maand of per jaar? Het verschil in prijs tussen de talrijke aanbieders in binnen- en buitenland voelt dan onredelijk en onnodig.

In dit artikel geven we uitleg over wat hosting is en verklaren we het verschil in prijs. Klik hier om direct naar de tips over een keuze tussen verschillende type hosting voor jouw organisatie te gaan.

Wat is ‘hosting’ precies?

Een domeinnaam, website (of webshop) en e-mail moeten een plek hebben op een server. Servers zijn niets anders dan computers. Omdat jouw domein en website daar staan kunnen bezoekers die bezoeken, de server handelt het verkeer af.

Het is aan de hostingprovider om die servers zo goed mogelijk te beveiligen. Lees hier wat je nog meer kunt doen om je WordPress website zo goed mogelijk te beschermen.

‘Shared hosting’

Shared hosting wil zeggen dat er meerdere websites op één server staan. Dat is alsof je, je computer met meerdere mensen deelt en zij allemaal hun bestanden op die computer zetten. De server moet dan het verkeer van al die sites afhandelen dus als daar drukbezochte sites tussen zitten kan dit vertraging opleveren voor jouw site. Shared hosting is zodoende de goedkoopste vorm van hosting, maar voor professionele organisaties en mensen die afhankelijk zijn van hun webshop bijvoorbeeld, niet aan te raden.

Van Ons biedt al een paar jaar shared hosting aan. Hierbij gaat het om sites die volledig door ons zijn gemaakt waardoor we gericht assistentie kunnen verlenen als er iets misgaat. Ook beperken we het aantal sites op één server aanzienlijk ten opzichte van andere providers. Tientallen in plaats van honderden.

‘Dedicated hosting’

Bij aanvang van een project wordt een afweging gemaakt op basis van budget en te verwachten verkeer. Een webshop moet altijd razendsnel zijn. Een televisie-programma kan altijd op veel internetverkeer rekenen. In deze gevallen is shared hosting niet aan te bevelen. Een beginnend blog redt het daarmee – totdat er meer verkeer komt – wél.

In het geval van de succesvolle webshop of een tv-programma is ‘dedicated hosting’ nodig. Dat is een privé server, één of meerdere computers voor één site. Daardoor is alle capaciteit voor die ene gebruiker en kan er veel verkeer worden verwerkt. Een eigen server kost meer dan een gedeelde server.

Dedicated hosting bevelen wij steeds vaker aan, afhankelijk van dat te verwachten verkeer en hoe afhankelijk een organisatie is van de website. Omdat er behalve het website-beheer ook server onderhoud nodig is op een eigen server levert Van Ons dedicated hosting inclusief onderhoud. De projectmanager van Van Ons is dan het aanspreekpunt, ook bij calamiteiten. Indien gewenst is het ook mogelijk een 24-uurs hulplijn op te zetten.

Patriot Act

Servers staan bij een hostingpartij in beveiligde datacenters. De geografische locatie van die centers kan effect hebben op de snelheid van je website: als je veel verkeer uit Nederland hebt is het aan te raden de site in Nederland te hosten.

Er is nog een belangrijke reden om een (Nederlandse) website ook echt in Nederland te hosten: de Patriot Act. Dit is Amerikaanse wetgeving die onduidelijke, maar zeker vergaande bevoegdheid geeft aan bijvoorbeeld de FBI om informatie op Amerikaanse servers op te vragen en te bestuderen. Dit kan betekenen dat als je hosting afsluit en de aanbieder deze (bijvoorbeeld via de cloud) door Amerikaanse datacenters laat lopen, de informatie inzichtelijk is voor de Amerikaanse overheid. Dat is niet altijd gewenst.

Hier lees je meer over de Patriot Act.

Altijd bereikbaar met de juiste hosting

Shared of dedicated, het belangrijkste bij hosting is de up-time. De servers moeten altijd draaien! Die up-time ligt vaak rond de 100%, of gemiddeld 99% eigenlijk want een server heeft altijd wel een keertje een drukke dag (als je het goed doet! ;-).

Gaat het zo hard met het verkeer of zit er technisch een kink in de kabel waardoor een website toch traag of onbereikbaar is? Dan is een snelle reactie van de provider wel zo fijn, en een goed back-up plan!

De kosten van hosting

Van Ons besteedt de daadwerkelijke hosting (de plek waar de servers staan) uit aan gespecialiseerde partners en kan altijd betrokken worden bij het beheer van de server en van de website. Denk dan bijvoorbeeld aan het vooraf testen van updates van plugins en WordPress zelf voordat deze op een live omgeving worden uitgevoerd. Dat is ook mogelijk bij het goedkopere shared hosting.

Het verschil in prijs tussen shared en dedicated hosting moge duidelijk zijn. Daarnaast zijn onderhoud van hard- en software, geboden assistentie bij uitval en de capaciteit van de servers  ook van invloed op het prijskaartje. Bij hogere kosten mag je meer support verwachten en bijvoorbeeld professionelere oplossingen, denk daarbij aan een geografische spreiding van datacenters en zelfs back-up als het vaste stroomnet uitvalt.

Hoe kies ik de juiste hosting?

Een technisch bureau of een hostingprovider zelf kunnen je helpen bij deze keuze natuurlijk. Op de eerste plaats is het belangrijk te weten hoeveel verkeer je mag verwachten en hoeveel ruimte er nodig is voor je website of applicatie die op de server geplaatst moet worden.

Verwacht je piekmomenten? Kijk dan naar dedicated webhosting of het zeer schaalbare Elastic Beanstalk (daarover hieronder meer).

Merk je het in de omzet van je webshop als de site er een paar seconden uitlicht? Kijk naar professionele dedicated hosting met vergaande support.

Is jouw situatie geheel anders? Bel gerust met ons hoofdkantoor, 020-3318177 🙂

Voor professionals: Amazon Elastic Beanstalk

Sommige klanten kunnen met 99% up-time geen genoegen nemen, juist op piek-momenten (vlak na een tv-uitzending bijvoorbeeld) moet de site goed bereikbaar zijn. Met de ‘Elastic Beanstalk’ service van Amazon Web Services (AWS) is het mogelijk om automatisch op te schalen (en af te bouwen) wanneer een server dreigt over te lopen. Dit geeft oneindig veel ruimte om al het verkeer af te handelen.